Hvorfor er vi ikke bra nok?

Da formen ikke er helt i boks idag satte jeg på min første episode av "The Real Housewives of Beverly Hills". (Jeg er en sucker for drama, selv om jeg prøver å benekte det) Jeg ble veldig sjokka over hvor lite Real disse "Real Housewives" egentlig var, samtidig som jeg ikke var sjokka allikevel. Der var vel ikke et eneste tryne på skjermen som ikke bestod av botox/restylane, silikon, ansiktsløft, extensions og 10 tonn med sminke. Grunnen til at jeg sier jeg ikke ble sjokka allikevel var at jeg tenkte som så "jaja, dette er et resultat av overflødig mye penger, 24/7 oppmerksomhet og jakten på evig perfeksjon uten aldring."

Men det som gjør meg bekymret er at denne trenden nå også begynner å bli normalt i Norge blant ungdom. 
Eksempler: andreabadendyck.blogg.no | stina.blogg.no sophieelise.blogg.no | tcmn.blogg.no
 

closeup of a cute young woman lipsBackground image created by Asier_relampagoestudio - Freepik.com


Jeg liker å holde meg oppdatert på toppbloggere i Norge (mer enn vg.no nyheter, my personal secret :p) og følger ganske forskjellige personligheter. Mye dreier seg om å leve i denne "perfekte boble" fremstillingen med nydelig sminke/klær, matbilder og harmonisk hverdag - andre går i helse/livsstil med fitness og slanking, og noen få går ut på det å være litt samfunnskritisk og det å fremstille hverdagen slik den FAKTISK er - som ofte er rett og slett usminket og for de aller fleste et liv med en del opp- og nedturer.

Av alle disse bloggerne jeg leser er der kanskje 20% som fremtrer som naturlige mennesker. Dvs mennesker som ikke har tatt restylane, botox, silikon, skjønnhetsoperasjoner. Det som er merkverdig er at disse toppbloggerne er NYDELIGE jenter, som plutselig er i en situasjon hvor de føler de ikke ser bra nok ut og må ty til kosmetiske endringer for å være fornøyd med seg selv. Selvfølgelig har noen kraftige komplekser og det er godt at vi har det som skal til for å korrigere dette - Men når vi da har kommet til punktet at det er en TREND å korrigere utseende sitt, tørr jeg å påstå vi begynner å gå i feil retning. Jeg opplever at bekjente rundt meg vurderer botox og leppe-injeksjon som om det er en tur til frisøren. Jeg har tatt meg selv i å google frem informasjon om "mindre og ufarlige" inngrep fordi "alle" gjør det jo. Dette er en skummel utvikling!
 

Designed by Freepik


I tillegg til at disse utseende endringene blir mer og mer normale - er også nakenhet og seksualisering blitt mer normalisert blant offentlige personer, om ikke nesten forventet. At vi jenter til tider ønsker å se sexy ut viser jeg forståelse for. Men når bildene man legger ut er grenseland til mykporno, så føler jeg man nærmer seg punktet hvor man selger seg selv for klikk. For noen personer er dette helt innafor og kanskje en del av hvem de er på et personlig plan, men når det ser ut som at halve BloggNorge følger denne trenden? Da må jeg sette spørsmålstegn til det hele. 

Jeg håper jeg personlig aldri kommer til det punktet hvor min nakne kropp ikke lenge er forbeholdt spesielt utvalgte (kjæreste og/eller personer man har et seksuelt intimt forhold til). Jeg er for at vi i 2017 ikke skal ha et anstrengt forhold til kropp og syntes at "free the nipple" og andre konsepter er positive, men ikke i den grad hvor vi tvinger det frem i offentlighet til personer som gjerne ikke en gang har behov for å se det. Og ikke minst, skal det være en selvfølge å tjene penger på å kle av seg? "Sex selger" er dessverre en sannhet idag, men det betyr ikke at vi bare burde akseptere det som en ny standard i samfunnet. Hvem som helst kan bli velkjente bloggere over tid, det kan være din datter eller din venninne. Sjansen for at denne personen da følger nevnt trend er stor. Er dette hva vi faktisk vil?
 

Mine topp 3 sexy-faces! Casakaos.blogg.no f.eks oppfordret til flere dobbelthaker og ønsker at vi tar oss selv mindre høytidelig ^^
 

Jeg føler vi har kommet til et punkt hvor vi ikke lengre tørr å vise oss selv slik vi faktisk er fra naturens side. Jeg personlig elsker offentlige personer som tørr å vise at dobbelthaken fortsatt eksisterer, eller tørr å dra frem den teiteste grimasen mulig. Vi har mange sider og det er ikke bare dagene som fremstiller ren perfeksjon som er verdifulle. Selvfølgelig legger vi ut vårt fineste bilde på bloggbanner og generelt sett i medier, man må ikke fremtre som en søppelbøtte for å være naturlig. Men må man ha ren hud, halv meter med hår, store lepper, perfekt sminke og korrekt proporsjonert timeglass figur for å være verdt å bli lagt merke til i sosiale medier? Mitt inntrykk er at resultatet så langt er at vi går mot standardisering av kosmetisk kirurgi som gir usikkerhet blant barn og unge. 

Er dette det eneste vi har å bidra med og også offentliggjøre i dagens samfunn? Har vi blitt så overfladiske?

#Bloggnorgetrend #sosialemediertrend #utseendepress #kostmetiskkirugi #injeksjoner #naturligbranok #falskfremstilling

Alf

14.11.2017 kl. 19:13
Ikke for å ødelegge noe, men :Håper du har fått lov å bruke bildene til de andre bloggerne. Det er nemlig ikke sånn at du kan gå og forsyne deg, bare fordi de ligger der "offisielt" som du kaller det. Fotografen har enerett på sine bilder, og du risikerer regning om ikke tillatelsen er i orden. Vet om noen som måtte ut med noen tusenlapper for å ha brukt et bilde av en blogger uten å ha fått lov.

Lisa Myhren

14.11.2017 kl. 21:46
Alf: Du ødelegger ikke, du informerer! :)

Jeg har allerede vært inne og sett på åndsverkloven og drøftet dette tema da tolkningene er varierte, og de fleste mente det var innafor så lenge man direktelinket tydelig og ikke endret innholdets mening. Selv syntes jeg det var noe uklart da der er unntaksregler som følger:

§ 45c i åndsverkloven sier:

Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når
a) avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
b) avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
c) bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,
e) bildet brukes som omhandlet i § 23 tredje ledd ("Offentliggjort personbilde i form av fotografisk verk kan gjengis i skrift av biografisk innhold.") eller § 27 andre ledd ("Loven er heller ikke til hinder for at verk brukes i forbindelse med etterlysning, i etterforskning eller som bevismiddel.").

Men! For å være på den sikre siden til jeg har et mer konkret og sikkert svar på det har jeg endret innlegget :)
"Design og koding av KvDesign - " www.kvdesign.no
hits