hits

Blir man lykkelig av penger?

Jeg var på et foredrag ved navnet "Blir man lykkelig av penger?" hvor en av deltakerne var Hallgeir fra Luksusfellen. Først og fremst, jeg ble FAKTISK litt starstruck av å se Hallgeir! Haha, det hadde jeg aldri trodd. Kjenner jeg har en del respekt for den mannen. Han er en smart kar og han svarte veldig godt for seg under foredraget. Grunnlaget for foredraget var at det er et økende problem at livets gleder forbindes med økonomi og forbruk. Samfunnet har en materialistisk utviklingstrend nå og der er ingenting du ikke skal ha råd til idag, takket være kredittkort og betalingsutsettelse. Dette har resultert i store mørketall på kreditt og forbruksgjeld her i Norge. Så det store spørsmålet er:


 Gjør god økonomi oss faktisk lykkeligere? 


En viktig ting de poengterte var at det er forskjell på føle lykke og å føle seg tilfreds. Lykke var mer en kortvarig følelse som kom av at noe utenom det vanlige skjedde, mens tilfredshet er mer definisjonen på stabil følelse av god livskvalitet. Så man ble gjerne lykkelig av å få høyere lønn, men det var en kortvarig følelse mens tilfredshet hadde et mer dypere grunnlag for å rotfeste seg over tid. Noen ganger går disse følelsene litt inn i hverandre.


Anguished sad depressed lonely business manDesigned by Freepik


Tilfredsheten var mer tilstede hos personer som klarte å leve på lønnen sin jevnt hele måneden enn de som var blakke den siste uka, til tross for at de med jevnt bruk gjerne hadde lavere lønn.

Så man kan gjerne tyde det som at det er ikke mengden med penger som definerer ens glede, men heller egen kapasitet til å håndtere økonomien slik at man ikke sitter igjen med følelsen av å være direkte blakk. For er man blakk blir det oppfattet som et tap, og følelsen av tap var noe vi ikke like godt klarte å håndtere. En person som gjerne bytter jobb og går drastisk ned i månedslønn vil se på det som et tap og da ha vanskelig for å omstille seg ny økonomisk situasjon. 

Det har blitt utført mange studier for å finne ut hva som definerer en hver persons lykke og tilfredshet. Det viser seg at økonomi spiller en stor rolle her, men at sosiale relasjoner og hobbyer var av større relevans. Personer som knytta gode personlige bånd med venner eller familie og som ofte var disponert for sosiale inntrykk scoret høyere på lykkefølelsen enn de med bedre økonomisk råd. I tillegg definerte mange personer lykke med å ha et engasjement for noe. Et engasjement for en hobby eller viktig sak; det å brenne for noe som gir hverdagen litt mer mening. 
 

Three beautiful girls sitting in a park on a blanket with phoneDesigned by Freepik


Jeg kan personlig kjenne meg igjen i sistnevnte. Tider hvor jeg har vært lidenskapelig opptatt av noe har vært tider jeg har satt veldig pris på. Følelsen av å glede seg til noe, å føle at en har en agenda en faktisk ønsker å gjennomføre fremfor alt annet. Jeg har tidligere vært lidenskapelig opptatt av tegning, kosthold, trening, blogging og gaming. Fokuset på disse områdene har vært spredt til forskjellige tider og det har gitt meg et femte gir i gitt periode. Akkurat nå sitter jeg ikke igjen med den lidenskapen for noenting spesifikt, og det er et stort savn. Da kan jeg personlig lett kompensere med å fokusere mer på økonomi og forbruk.. Tror det kunne vært interessant å sett hva folk fant på sammen den dag i dag om penger ikke var med i bildet.

Kort oppsummert så er det heller vennskap, familie og sosiale inntrykk som gjør oss lykkelige, samt solide hobbyer som engasjerer. Lykke er ikke definert i mengden penger man har, men hvordan man håndterer dem slik at man har en jevn flyt på inntekt og forbruk. 


#økonomi #penger #lykke #tilfredshet #luksusfellen #kredittkort #kredittsmellen #rikdom #verdier #forbruk

Ingrid

21.11.2017 kl. 05:07
Hei,

Jeg var også på det foredraget/debatten/diskusjonen! Jeg merker at jeg skulle tatt bedre notater, for det var mye her jeg hadde glemt! Tusen takk for påminnelsen. Jeg kan forsøke å unnskylde meg med at jeg var på flere andre foredrag, som stemmer, men da må man vel stille seg spørsmålet, var det verdt det når viktige ting blir glemt?

Etter debatten sitter jeg igjen med tallet 78 000 dollar lønn i året (kan være litt feil, men i samme område), som var over 600 000 kr i lønn. De hadde vel målt lykke og opp til dette tallet så kunne de koble økonomi og lykke, men etter så hadde ikke penger så mye å si. Men det var en svak kobling, som du skriver.

Var du på andre foredrag?

Lisa Myhren

26.11.2017 kl. 10:08
Ingrid: Personlig syntes jeg ikke foredraget var så bra - selv om det var et spennende tema. De pratet mer om problematikken enn potensielle løsninger :-/

Ja jeg også satt igjen med dette tallet, men det gjenspeilte ikke helt norsk økonomi og forbruk da dette var en studie fra USA. Men jeg kan se tanken at lønninger over 600 000 NOK er litt grenseland for å føle at man har "made it" økonomisk, hvor 50K ekstra gjerne ikke utgjør det store i personlig økonomi.

Nei, jeg var kun på dette :)
"Design og koding av KvDesign - " www.kvdesign.no